Loteria. Mexikans Bingo Del I utav II

Loteria är ett mexikansk dobbel, liknande Bingo, men med bilder på en kortlek istället för de vanliga numren på pingisbollar.

Just nu är det en stor Kundbonuspå detta rekomenderade svenska bingospelbolag.

Var foto innehar ett nickname och ett tilldelat nummer.

Var lirare innehar åtminstone en tabla, en tavla med ett slumpmässigt skapat 4 x 4 rutnät utav bilder med deras motsvarande nickname och nummer.
Varje besökare väljer vilken tabla de vill spela med, från en antal annorlunda tidigare skapade tavlor.
Var samt en presenterar ett andra selektion utav bilder.

Loteria är det spanska ordet för lotteri.

Kortleken består av en samling utav 54 olika bilder, var och en på varsitt kort.

För att börja spel, väljer den som ”ropar” slumpmässigt ett kort från leken och meddelar det till spelarna genom sitt namn, ibland med assistans utav en mysterium alternativt en humoristisk beskriving istället för att läsa kortets beteckning.

Spelarna med en matchande logotyp på deras tavla markerar det med ett chip alternativt övriga varianter av markörer (många mexikanska familjer nyttjar traditionellt små stenar, korkar, en peng alternativt kaffebönor pinto som markörer).

Den första spelaren med fyra marker i en horisontell, vertikal alternativt diagonal rad, rutmönster, alternativt något andra tidigare bestämt mall, eller om han lyckats fylla tavlan ropar “¡Loteria! ” (Lottery! ) eller “¡Buena! ” (Good! ) samt är vinnaren.

Ursprunget till Loteria kan spåras långt tillbaka i historien.

Loteria Spelet har sitt ursprung i Italien i det 15th århundradet och fördes till Nya Spanien (Mexiko) år 1769.
I början var Loteria en hobby för överklassen, men slutligen blev det en hävd för hela folket.

De nuvarande bilderna på korten har blivit ikoniska i den mexikanska kulturen, liksom att de innehar ett “kitsch” värde i AMERIKA och somliga europeiska länder.

Om jag har turen att någonsin komma till Mexico (igen) så ska jag definitivt inhandla mig en kortlek till Loteria och ett antal Tabla, alldenstund det verkar roligare att spela detta spel än Bingo.

Denna korta introduktion är borjan på ett långt kommentar vari del II beskriver de 54 ingående korten i bingovarianten Loteria på en Googleöversatt svenska samt originalspråket Spanska.