Få rätt tabletter med tablettslagning

Glöm inte bort tablettslagning när du ska göra egna tabletter. Tabletterna får inte utsättas för luftfuktighet som gör att man inte kan pressa som önskat och så måste man vara mycket försiktig med hantering av innehåll.

När du ska börja med tablettpressning måste du skydda dem mot hot. Det handlar helt enkelt om kvaliteten på tablettslagningEN.

tablettmaskin

För att skydda tabletten mot fukt måste du svepa in den i ett hölje. Det kan till exempel vara dragering som döljer vedervärdig smak. Tabletterna måste dessutom lagras mot fukt och smuts.

För att fästa ihop tabletterna används ofta mikrokristallinisk cellulosa. Doseringen är 20 % men det finns ingen övre gräns.

Ett bra släppmedel är magnesiumstearat 0,5-1 %. Du kan köpa allt hos allt-fraktfritt.se.

Säkrare tablettslagning och lagring av färdiga tabletter

Det finns flera metoder. Det finns försiktighetsmetoder du kan använda dig av. Det finns fakta att läsa. Då vet man vilka material som ger bäst resultat för tablettpressning.

Innehållet styr hur lång hållbarheten blir

Det är ju viktigt för lagringen. Det finns ingredienser att använda som är fuktutestängande. Då blir hållbarheten längre.

Om man vill så kan man använda höljen också. tablettpress
Tycker du att manglade produkter ser seriösa ut? Om den är i pulverform blir den svårare att konsumera.

Allt det här måste man tänka på långt innan tablettslagning kan ta vid. Ingredienserna som används för att behålla form och skydda tabletten mot fuktighet får ju heller inte vara ett problem med övriga ingredienser. Tabletten måste vara säker.

Vatten i medicinska tabletter

Medicinska tabletter innehåller ofta vatten. Det finns fria och mobila former av vatten som reagerar med andra material på olika sätt. Men andra former reagerar inte.

Majsstärkelse är ett exempel som man kan utgå ifrån. Majsstärkelsen är ganska fuktig. Men det reagerar ändå inte.

Det är viktigt med rätt utformning

Ytan på tabletten fungerar som ett skydd. Skyddet gör att vattnet stannar inne i tabletten. Om tabletten torkar blir den verkningslös.

Vid tablettpressning måste pulverblandningen vara tillräckligt stabil att kunna stans ut. Du får prova dig fram helt enkelt. Vissa pulverblandningar kan behöva tillsatser andra inte.